ΥΓΕΙΑ & ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ενδιαφέρει ιδιαίτερα και την Ασφαλιστική Αγορά

Δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική εφημερίδα nextdeal.gr, 15/11/2019.
Στο πλαίσιο των ευρύτερων θεσμικών εξελίξεων προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού του εγχώριου κοινωνικού και οικονομικού συστήματος της χώρας, εντάσσεται και το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την "Υγεία & Ασφάλεια Εργασίας" που διοργανώνεται στις 18 & 19 Νοεμβρίου 2019 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ένα πραγματικό "πανηγύρι" με 77 εισηγήσεις και 35 παρουσιάσεις poster από  εκπροσώπους της Πολιτείας, επιστήμονες και τεχνοκράτες της αγοράς! (βλ. πρόγραμμα Συνεδρίου εδώ).
Κάπου ανάμεσα στους πολλούς και διάφορους διακεκριμένους εισηγητές θα είναι και ένας "ρομαντικός" Ασφαλιστής (κάτι σαν "Καλύμνιος ψαράς στα Τρίκαλα"!), ο Γιώργος Κουτίνας, ο οποίος και θα παρουσιάσει μια ειδική εισήγηση με θέμα "ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ - ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ".

Διευκρινίζεται σχετικά, πως ο επαγγελματικός κίνδυνος στο χώρο της εργασίας, είναι η πιθανότητα επέλευσης ατυχημάτων με ενδεχόμενα σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες για τον Εργαζόμενο και για τον εκάστοτε Εργοδότη. Σύμφωνα δε με τη διεθνή πρακτική σε ότι αφορά την αντιμετώπιση του θέματος, ο μόνος αξιόπιστος αντικειμενικός τρόπος είναι η Ασφάλιση της Αστικής Ευθύνης Εργοδότη και της Επαγγελματικής Ευθύνης των Φορέων Παροχής Υπηρεσιών Πρόληψης του επαγγελματικού κινδύνου.

Στόχος της Εισήγησης του κ . Κουτίνα, στα πλαίσια αυτής της τόσο σημαντικής μαζικής εκδήλωσης για την Υγεία και Ασφάλεια Εργασίας, να αναδειχθεί η χρησιμότητα αλλά και η αναγκαιότητα καθιέρωσης της Ασφάλισης Εργοδοτικής Αστικής Ευθύνης στις πάσης φύσεως επιχειρήσεις, που όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην Κυπριακή νομοθεσία, "έχουν έστω και ένα εργαζόμενο".

Σημειώνεται πως η Ασφάλιση αυτή είναι υποχρεωτική δια νόμου σε όλες τις σύγχρονες χώρες, αποτελεί δε καταξιωμένο "εργαλείο" για την ποιότητα της εργασίας με την εφαρμογή μεθόδων πρόληψης ατυχημάτων, παρέχοντας παράλληλα οικονομική στήριξη στην περίπτωση επέλευσης ζημιογόνων ατυχημάτων.

Η προοπτική καθιέρωσης της υποχρεωτικής Ασφάλισης Εργοδοτικής Αστικής Ευθύνης και στη χώρα μας, ανοίγει μια τεράστια επιχειρηματική ύλη για την ελληνική ασφαλιστική αγορά, η οποία θα κληθεί και θα πρέπει να ανταποκριθεί κατάλληλα, προσφέροντας λύσεις σύμφωνα με τα ισχύοντα διεθνή πρότυπα που προάγουν το θεσμό της Ιδιωτικής Ασφάλισης.

Είναι προφανές πως χρειάζονται υπερβάσεις και πρωτοβουλίες για την ανάδειξη της Ασφάλισης Εργοδοτικής Ευθύνης, η οποία πρακτικά είναι σχεδόν άγνωστη στη χώρα μας. Η Ασφάλιση αυτή δεν κοστίζει ακριβά και η όποια δαπάνη εκπίπτει από τη φορολογητέα ύλη. Το σπουδαιότερο όμως είναι ότι διασφαλίζει, όχι μόνο την ανταγωνιστικότητα της επιχείρησης αλλά και τη βιωσιμότητά της σε περίπτωση σοβαρού εργατικού  ατυχήματος όπου θα υποχρεούται να αποζημιώσει.

Κατά τη σύγχρονη αντίληψη και βέλτιστη διεθνή πρακτική, η ασφάλιση Αστικής Ευθύνης δεν είναι μόνο στοιχείο πρόνοιας και υγιούς παραγωγικότητας. Παράλληλα, αποτελεί τεκμήριο αξιοπιστίας του πολιτικοκοινωνικού συστήματος έναντι των Εργαζομένων και της Κοινωνίας.