ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ & ΑΣΦΑΛΙΣΗ (ΙV)

Γραφεία Θεματικού Τουρισμού. Αναγκαία η Ασφάλιση Επαγγελματικής Ευθύνης

Δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική εφημερίδα nextdeal.gr, 01/06/2022.

Το παρόν άρθρο αποτελεί συνέχεια γενικού άρθρου με τίτλο υπότιτλο: ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ & ΑΣΦΑΛΙΣΗ (Ι): Ευαίσθητος κλάδος της οικονομίας με ένταση Ευθύνης (βλ. ΕΔΩ). Εστιάζοντας στην Ασφάλιση Αστικής Ευθύνης, ως παράμετρο η οποία εκφράζει ποιότητα και αξιοπιστία των παρεχόμενων υπηρεσιών στον κλάδο του τουρισμού, με σχετικά άρθρα που δημοσιεύθηκαν στο παρόν βήμα, έγινε αναφορά στην αναγκαιότητα ορθολογικής προσέγγισης της Ασφάλισης Αστικής Ευθύνης Ξενοδοχείων (βλ. ΕΔΩ) και της Ασφάλισης Επαγγελματικής Ευθύνης Τουριστικών Γραφείων (βλ. ΕΔΩ) που, αντίστοιχα, φιλοξενούν και διακινούν τουρίστες. Για την πληρότητα του όλου θέματος, αναφέρονται παρακάτω και κάποιες ήπιες μορφές τουρισμού που, σε συνδυασμό με τις εξαιρετικές φυσικές ομορφιές και με το μοναδικό πολιτισμικό απόθεμα της χώρας, αποτελούν μια βάσιμη μορφή τουριστικής ανάπτυξης με θετικές επιπτώσεις στην απασχόληση και στις τοπικές κοινωνίες της περιφέρειας. Λαμβάνοντας δε υπόψη τις άριστες κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας, είναι βέβαιο πως ο τουρισμός αυτός θα μπορεί να “καλλιεργηθεί” και να αποδώσεις σε χρονική διάρκεια πέραν του τουριστικού συνωστισμού στους μήνες του καλοκαιριού.

Τουρισμός Υπαίθρου

 • Αγροτουρισμός. Παροχή υπηρεσιών φιλοξενίας σε χώρους λειτουργικά ενοποιημένους με αγροτικές εκμεταλλεύσεις.
 • Οινοτουρισμός. Παροχή υπηρεσιών ξενάγησης, φιλοξενίας σε χώρους με οργανωμένες οινοπαραγωγικές εγκαταστάσεις (αμπελώνες - οινοποιεία).
 • Οικοτουρισμός. Μορφή τουρισμού υπαίθρου με περιήγηση, πεζοπορία, παρατήρηση και φωτογράφηση των οικοσυστημάτων σε περιοχές οικολογικού ενδιαφέροντος (Εθνικά Πάρκα, υγροβιότοποι Ramsar και προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura 2000).
 • Περιηγητικές διαδρομές - πεζοπορία σε ορειβατικά - πεζοπορικά μονοπάτια.

Αθλητικός Τουρισμός Υπαίθρου

 • Αθλητικές διοργανώσεις και υπαίθριες δραστηριότητες αναψυχής - περιπέτειας στη θάλασσα, σε λίμνες και ποτάμια, σε ορεινές ή και σε ημιαστικές περιοχές.
 • Ήπια προγράμματα (πεζοπορία, ιππασία περιπάτου, τρέξιμο, τοξοβολία, κολύμβηση με εξοπλισμό) ή και έντονες δραστηριότητες όπως κατάβαση με φουσκωτές βάρκες (rafting), ποδηλασία βουνού, αναρρίχηση (climbing), κωπηλασία.
 • Δραστηριοτήτων αθλητικής αναψυχής κατά τη χειμερινή περίοδο σε ορειβατικά καταφύγια και χιονοδρομικά κέντρα, εξερεύνηση σπηλαίων (caving), διάσχιση φαραγγιών, αντισφαίριση, γκολφ, αυτόνομη κατάδυση, καθώς και σε δραστηριότητες αυξημένης επικινδυνότητας (extreme sports) όπως ελεύθερη πτώση (sky diving), κατάδυση από βράχο (cliff diving) και ελεγχόμενη πτώση με ελαστικό σχοινί (bungee jumping), αλεξίπτωτο πλαγιάς (paragliding– parapente).
 • Ποδηλατικός τουρισμός με ειδικές ποδηλατικές διαδρομές σε διάφορε τοποθεσίες.
 • Προπονητικός τουρισμός

Θαλάσσιος τουρισμός

 • Οργανωμένες δραστηριότητες αναψυχής και ψυχαγωγίας (κρουαζιέρες στα ελληνικά νησιά, γιώτινγκ, καταδύσεις κλπ).

Πολιτιστικός τουρισμός

 • Δραστηριότητες ανάδειξης των μοναδικών αρχαιολογικών θησαυρών και μνημείων που υπάρχουν διάσπαρτα σε διάφορες περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής ελληνικής επικράτειας

Θρησκευτικός - προσκυνηματικός τουρισμός

 • Δραστηριότητες προβολής και λατρείας μεσαιωνικών εκκλησιών και μοναστηριών.

Συνεδριακός Τουρισμός και Ιατρικός Τουρισμός

 • Οι συγκεκριμένες περιπτώσεις τουριστικών δραστηριοτήτων, αναφέρονται για την πληρότητα του θέματος. Αναμφισβήτητα, αποτελούν τομείς με σοβαρές προοπτικές ανάπτυξης στη χώρα μας και σε ότι αφορά την ασφάλιση κινδύνων αστικής ευθύνης απαιτούν ειδική ανάλυση.

Αναγκαία η Ασφάλιση Επαγγελματικής Αστικής Ευθύνης

Βασική έγνοια των Γραφείων Θεματικού Τουρισμού (συνήθως, ατομικές επιχειρήσεις με μικρούς τζίρους και με περιορισμένη οικονομική επιφάνεια), είναι η περίπτωση να βρεθούν αντιμέτωποι με σημαντικές αξιώσεις αποζημίωσης για άμεσες ή/και έμμεσες οικονομικές απώλειες κάποιου Πελάτη τους. Είναι προφανές πως για τις αρχικές δαπάνες / πρώτες βοήθειες στην περίπτωση ατυχήματος μπορεί να λειτουργήσει η βασική κοινωνική ασφάλιση και επικουρικά κάποια Ταξιδιωτική Ασφάλιση ή Ασφάλιση Προσωπικού Ατυχήματος του κάθε πελάτη / τουρίστα που συμμετέχει. Ωστόσο, στο πλαίσιο σοβαρού ατυχήματος (σωματική βλάβη / θάνατος) όπου ενδεχόμενα υπάρχει υπαιτιότητα από λάθος ή παράλειψη του αντίστοιχου Γραφείου που διοργανώνει τη δραστηριότητα, οι αξιώσεις αποζημίωσης για οικονομικές απώλειες, ιδιαίτερα όταν προβάλλονται από αλλοδαπό τουρίστα, μπορεί να είναι επίσης σοβαρές. Μπορούν όμως να διευθετηθούν με αξιόπιστο, διεθνών προδιαγραφών, ασφαλιστήριο Επαγγελματικής Ευθύνης. Η συγκεκριμένη εξειδικευμένη ασφαλιστική κάλυψη συνοδεύεται με κατάλληλη νομική υποστήριξη που τεκμηριώνει την όποια επαγγελματική ευθύνη του Ασφαλισμένου και την αντίστοιχη αποζημίωση χωρίς απαραίτητα να υπάρχει δικαστική απόφαση.