ΜΕΛΕΤΗ & ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΈΡΓΩΝ

Ενδιαφέρει Μηχανικούς αλλά και Ασφαλιστές

Δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική εφημερίδα nextdeal.gr και στην ηλεκτρονική Πύλη Ενημέρωσης Τεχνικών B2Green, 22/10/2019.

Ο Κλάδος των οικοδομικών έργων, μετά την παρατεταμένη ύφεση των τελευταίων χρόνων, φαίνεται να εξελίσσεται με βάσιμες προοπτικές ανάπτυξης. Πέρα από τα μεγάλα projects διεθνών επενδυτικών ομίλων που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην κατασκευή ξενοδοχείων, εμπορικών κέντρων και πολυτελών οικιστικών συγκροτημάτων, υπάρχουν και οι εγχώριοι κατασκευαστές οικοδομικών έργων που επηρεασμένοι από το θετικό κλίμα το οποίο διαμορφώνεται στην αγορά, προβλέπεται να δραστηριοποιηθούν όλο και πιο πολύ στο συγκεκριμένο επιχειρηματικό κλάδο.

Ήταν μια ενδιαφέρουσα εμπειρία η συμμετοχή της “ΚΟΥΤΙΝΑΣ Α.Ε. -  Insurance Broker, Ανταποκριτές Lloyd’s” με ειδικό περίπτερο στην Έκθεση ΟΙΚΟΔΟΜΗ 2019 που έλαβε χώρα στο Metropolitan Expo, στις 18 – 20 Οκτωβρίου. Μπορεί η παρουσία ενός ασφαλιστικού γραφείου σε μια τέτοια εκδήλωση να θύμιζε «Καλύμνιο ψαρά στα Τρίκαλα» αλλά αντικειμενικά, είχε κάποιο πρακτικό νόημα, δεδομένου πως η Ασφάλιση είναι αναγκαίο “συστατικό” και στην υλοποίηση οικοδομικών έργων.

Φυσικά, δεν εννοούμε την ασφάλιση κτηρίων κατά τη χρήση τους ως κατοικία, γραφείο, κατάστημα ή επιχείρηση. Ούτε την ασφάλιση κατασκευής με κάλυψη «Κατά Παντός Κινδύνων» (CAR) έργου, που μέχρι κάποιο βαθμό η αγορά γνωρίζει. Ούτε την «Ασφάλιση 10ετούς Εγγύησης Κατασκευής» που θα χρειαστεί να περάσουν κάποια χρόνια για να αρχίζει να συζητιέται στη χώρα μας.

Η ειδική ασφάλιση που προσπαθεί να αναδείξει και την οποία θέλησε να παρουσιάσει στην Έκθεση, η «ΚΟΥΤΙΝΑΣ Α.Ε.» είναι η Ασφάλιση Επαγγελματικής Ευθύνης Αρχιτεκτόνων και Μηχανικών οι οποίοι εμπλέκονται στην όλη διαδικασία της υλοποίησης ενός οικοδομικού έργου. Πρόκειται για την ασφαλιστική κάλυψη της ευθύνης τους για τυχόν συνέπειες από αμέλεια, λάθος ή παράλειψή τους στην παροχή υπηρεσιών Μελέτης, Επίβλεψης και Συμβούλου στον εκάστοτε Ιδιοκτήτη / Επενδυτή. Πρόκειται για σοβαρό θέμα που η εγχώρια αγορά (Αρχιτέκτονες, Μηχανικοί, Επαγγελματικοί Σύλλογοι αλλά και οι Ασφαλιστές) δε γνωρίζει με επάρκεια. Το σχετικό κενό προσπαθεί, εδώ και αρκετά χρόνια, να καλύψει η «ΚΟΥΤΙΝΑΣ Α.Ε.» αναδεικνύοντας την ουσία του θέματος και προσφέροντας τις απαραίτητες ασφαλιστικές λύσεις. Προς τούτο, αρθρογραφεί καταθέτοντας υπεύθυνες απόψεις σε τεχνικά και ασφαλιστικά θέματα, προσφέρει διαλέξεις ή κάνει παρεμβάσεις  σε ειδικές Ημερίδες και συμμετέχει σε σχετικές Εκθέσεις όπως η συγκεκριμένη που αναφέρθηκε παραπάνω. Επιπλέον πέρα από τη βασική εταιρική ιστοσελίδα www.koutinas.gr , έχει δημιουργήσει τις εξειδικευμένες ιστοσελίδες www.asfalisi-michanikou.gr  και www.asfalisi-ergou.gr . Στόχος, η σωστή ενημέρωση της ευρύτερης αγοράς συμπεριλαμβανομένων και των Ασφαλιστών. Γιατί, θεωρούμε υποχρέωσή μας να συμβάλλουμε στην προώθηση του θεσμού της Ιδιωτικής Ασφάλισης στη χώρα μας προσφέροντας ιδέες και λύσεις σε δυναμικούς επιχειρηματικούς κλάδους όπως  είναι αυτός των Κατασκευών.