ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ

Γιατί χρειάζεται η Ασφάλιση;

Κάθε Επαγγελματίας, αναλαμβάνει ευθύνες που μπορεί να ζημιώσουν.
Η νομοθεσία όσο και το πλαίσιο άσκησης του επαγγελματία αλλάζουν απαιτώντας παροχή υπηρεσιών με υπευθυνότητα (
responsibility). Παράλληλα, αναδεικνύουν την έννοια της ευθύνης (liability) για τις ζημιογόνες συνέπειες από τυχόν λάθη ή παραλείψεις, ανθρώπινες αδυναμίες που πάντα υπάρχουν και βαραίνουν. Το "ξέρω καλά τη δουλειά μου" ή "ποτέ δεν είχα το παραμικρό πρόβλημα", δεν είναι σοβαρά επιχειρήματα για ένα σύγχρονο επαγγελματία.

Οι ενδεχόμενες αξιώσεις αποζημίωσης εις βάρος Επαγγελματία μπορεί να είναι “δυσβάσταχτες” σε σχέση με την αμοιβή του. Ειδικά σε περίπτωση πρόκλησης σωματικής βλάβης / θανάτου (αφορά Μηχανικούς και Γιατρούς) όπου οι αξιώσεις για άμεσες και αποθετικές οικονομικές ζημιές (απώλεια εισοδήματος, ηθική βλάβη, ψυχική οδύνη) μπορεί να είναι μεγάλες.

Τα συναλλακτικά ήθη αλλάζουν και ο οποιοσδήποτε επαγγελματίας μπορεί να κατηγορηθεί ακόμη και για λάθη ή παραλείψεις που δεν έπραξε. Είναι βέβαιο πως η ανάθεση υπηρεσίας βασίζεται σε κάποια σχέση εμπιστοσύνης και αναγνώρισης. Ωστόσο, αν κάτι "πάει στραβά" και ο Εργοδότης ζημιωθεί, το λάθος ή η παράλειψη δεν συγχωρείται εύκολα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως σε οικονομικά δύσκολες εποχές οι άνθρωποι δεν συγχωρούν εύκολα  λάθη ή παραλείψεις άλλων που τους ζημιώνουν οικονομικά ...

Οι σύγχρονες εξελίξεις επιβάλλουν την ασφάλιση της Επαγγελματικής Ευθύνης ως τεκμήριο αξιοπιστίας - εγγύησης των παρεχόμενων υπηρεσιών
Όλοι διατείνονται πως παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες. Η ποιότητα είναι κάτι το υποκειμενικό και ο καθένας μπορεί να ισχυριστεί πως την παρέχει. Η ασφαλιστική "εγγύηση" όμως πως κάποιος Τρίτος θα πληρώσει για τις τυχόν οικονομικές συνέπειες από λάθος ή παράλειψη του Επαγγελματία, είναι κάτι το διαφορετικό.

Δεν είναι τυχαίο που η Ασφάλιση Επαγγελματικής Ευθύνης αποτελεί πάγια πρακτική σε όλες τις προηγμένες χώρες του κόσμου. Είναι προφανές πως οι όποιες εξελίξεις στο πλαίσιο της ΕΕ δεν είναι για την υποχρέωση "προσαρμογής" του Γάλλου, Γερμανού ή Ολλανδού στη νοοτροπία του Έλληνα ή Βούλγαρου Επαγγελματία.

Ο σύγχρονος Μηχανικός έχει ανάγκη από νομική & οικονομική προστασία για την άσκηση της δραστηριότητάς του χωρίς επιπλέον άγχος για τυχόν λάθη ή παραλείψεις. Χρειάζεται την Ασφάλιση Επαγγελματικής Ευθύνης, αξιόπιστο επαγγελματικό "εργαλείο" που χωρίς να κοστίζει ακριβά αποτελεί πάγια λειτουργική δαπάνη. Η ανάγκη για την υιοθέτησή της είναι ακόμη πιο σημαντική σε περίοδο οικονομικής κρίσης όπου το χρήμα είναι "δυσεύρετο και ακριβό.

Η “ΚΟΥΤΙΝΑΣ ΑΕ” προσφέρει λύσεις

Η εταιρεία “ΚΟΥΤΙΝΑΣ ΑΕ – Insurance Brokers, Ανταποκριτές Lloyd’s”, όπου πέρα διαθέτει ίσως μοναδική τεχνογνωσία και εμπειρία στον Κλάδο Ασφάλισης Αστικής Ευθύνης. Με βάση την ειδική Σύμβαση Εξουσιοδότησης με Underwriters των Lloyd’s (Binding Authority Agreement) και είναι σε θέση να προσφέρει αξιόπιστες λύσεις σε απαιτήσεις Ασφάλισης Επαγγελματικής Ευθύνης (όλα τα επαγγέλματα εκτός από Γιατρούς). Η διαδικασία είναι απλή και γίνεται απευθείας ή μέσω Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή (Μεσίτη ή Πράκτορα Ασφαλίσεων). Προς τούτο, αυτό που απαιτείται είναι η υποβολή της απλοποιημένης Αίτησης Ασφάλισης (στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://bit.do/fLJRS της εταιρικής ιστοσελίδας υπάρχουν, στα Ελληνικά, Αιτήσεις για διάφορα επαγγέλματα). Το ασφαλιστήριο εκδίδεται άμεσα και συνοδεύεται με το αντίστοιχο Πιστοποιητικό Ασφάλισης στα Ελληνικά και στα Αγγλικά.