ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ

Γιατί, ούτε οι Δικηγόροι είναι στο “απυρόβλητο”!

Δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική εφημερίδα nextdeal.gr, 22/04/2019.

Τα τελευταία 20 χρόνια προσπαθώ να προωθήσω την Ασφάλιση Επαγγελματικής Ευθύνης στην Ελλάδα. Αρχικά απευθυνόμουν σε Αρχιτέκτονες και Μηχανικούς όπου το πρόβλημα της ευθύνης είναι ακόμη πιο σημαντικό καθόσον ενδεχόμενα λάθη ή παραλείψεις τους, πέρα από υλικές ζημιές και συνακόλουθες χρηματικές απώλειες μπορεί να έχουν ως συνέπεια σωματικές βλάβες ή και θάνατο ατόμων.

Πολύ νωρίς, διαπίστωσα πως παρόμοια ανάγκη έχουν και άλλοι επαγγελματίες μεταξύ των οποίων και οι Δικηγόροι. Στις σχετικές συζητήσεις με πολλούς από αυτούς έντονη ήταν η αντίδραση για τη σκοπιμότητα μιας τέτοιας Ασφάλισης. Άσχετα και παρά το γεγονός πως η συγκεκριμένη ασφάλιση είναι υποχρεωτική, στην  πράξη, σε όλες τις χώρες του πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο όποιος προβληματισμός συχνά κατέληγε στο κλασικό σλόγκαν “Εδώ είναι Βαλκάνια!”. Θα μπορούσε να λεχθεί ως βάσιμο κάτι τέτοιο, αφού όταν πριν μερικά χρόνια θέλησα να προωθήσω την ασφάλιση επαγγελματικής ευθύνης με ασφαλιστήριο Lloyd’s στις γειτονικές χώρες Βουλγαρία και Ρουμανία που επίσης ανήκουν στην ΕΕ, διαπίστωσα ακριβώς παρόμοια κατάσταση.

Ωστόσο, επειδή οι εξελίξεις τρέχουν, η Ευρωπαϊκή Ένωση όπως επίσης και οι Δανειστές πιέζουν για εκσυγχρονισμό, κάποια πράγματα παραμένουν σε εκκρεμότητα μέχρι να ωριμάσουν. Και, η όποια ωρίμανση της αγοράς, είναι προφανές πως δεν θα υποχρεώσει στους “κουτόφραγκους” να προσαρμοστούν στα όποια βαλκανικά πρότυπα.

Επειδή η ψυχρή παράθεση επιχειρημάτων μέσα από άρθρα δεν είναι πάντα γόνιμη, θεώρησα σκόπιμο κάποτε, πριν μερικά χρόνια, να απευθυνθώ σε δικηγόρους προβάλλοντας την ανάγκη για ασφαλιστική κάλυψη της επαγγελματικής ευθύνης τους. Τονίζοντας πως η ευθύνη τους υφίσταται όπως στον κάθε επαγγελματία που παρέχει υπηρεσίες έναντι κάποιας αμοιβής.

Δείτε, το σύντομο σχετικό βίντεο κάνοντας κλικ στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση:

https://youtu.be/2M7HbUNTu0c