ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ & ΑΓΟΡΑ LLOYD'S

Ο ρόλος της "ΚΟΥΤΙΝΑΣ ΑΕ"

Δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική εφημερίδα nextdeal.gr 29/01/2020.

Από τη μακρόχρονη επαγγελματική εμπειρία μου στον τομέα των Ασφαλίσεων είμαι πεπεισμένος πως πέρα από τις ευρύτερες πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές αιτίες, βασικοί λόγοι που η Ιδιωτική Ασφάλιση δεν είναι αναπτυγμένη στη χώρα μας, είναι:

  • Η έλλειψη αντικειμενικής ενημέρωσης στα ασφαλιστικά προϊόντα που η αγορά έχει ανάγκη
  • Η αδυναμία ουσιαστικής – αυστηρής εποπτείας του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου για την ασφαλιστική αγορά και
  • Η αδυναμία του κλάδου ασφαλιστικής διαμεσολάβησης στο να λειτουργεί σύμφωνα με ισχύοντα ευρωπαϊκά πρότυπα και να προσφέρει άρτιες και αξιόπιστες ασφαλιστικές υπηρεσίες στη σωστή τιμή (value for money).

Χωρίς να κρίνω σκόπιμο να επεκταθώ σε σχετικές αναλύσεις, σημειώνω παρακάτω κάποιες απόψεις που αφορούν τον Μεσίτη Ασφαλίσεων (Insurance Broker), ιδιότητα με την οποία δραστηριοποιούμαι στην αγορά για πάνω από 25 χρόνια.

Μεσίτης Ασφαλίσεων (Insurance Broker)

Σύμφωνα με το νόμο και τη διεθνή πρακτική εμπειρία, ο Insurance Broker ενεργεί κατ' εντολή του ασφαλιζομένου και προβαίνει σε όλες τις αναγκαίες προπαρασκευαστικές εργασίες για την Ασφάλιση και για τη διαχείριση ενδεχόμενης ζημιάς. Eξ ορισμού και εκ του Νόμου, σε αντιδιαστολή με τον Πράκτορα Ασφαλίσεων που προωθεί / πουλάει ασφαλιστικά προϊόντα για λογαριασμό συγκεκριμένης ασφαλιστική εταιρείας, ο Μεσίτης Ασφαλίσεων ενεργεί και διαπραγματεύεται για τα συμφέροντα του Ασφαλισμένου Πελάτη του. Ο ρόλος του εκφράζει μια ουσιαστική διαφορά με ιδιαίτερη αξία στις ασφαλίσεις επιχειρήσεων, τεχνικών έργων και εξειδικευμένων κινδύνων. Ωστόσο, μολονότι διεθνώς καταξιωμένος ο επαγγελματίας Insurance Broker, στη χώρα μας παραμένει κατάφορα αδικημένος. Διαχρονικές αδυναμίες και θεσμικές στρεβλώσεις του συστήματος έχουν υποβαθμίσει το ρόλο του και τον κρατούν στο περιθώριο της ασφαλιστικής αγοράς.

Η ασφαλιστική αγορά των Lloyd’s

Με ιστορία πάνω από 300 χρόνια, η αγορά των Lloyd’s είναι ένας μοναδικός ασφαλιστικός οργανισμός, με φερεγγυότητα που βαθμολογείται με “Α+” από τους διεθνείς Οίκους Αξιολόγησης.

Περιλαμβάνει περί τα 100 Συνδικάτα (μπορούν να θεωρηθούν αυτόνομες ασφαλιστικές εταιρίες) τα οποία καθοδηγούμενα από τους ειδικούς Ασφαλιστές (Underwriters), αναλαμβάνουν την κάλυψη κινδύνων και αποζημιώνουν τις τυχόν ζημιές.

Τα Lloyd’s με το υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας και οργάνωσης που διαθέτουν, ενθαρρύνουν την καινοτομία και φημίζονται για την ευελιξία στην ασφαλιστική κάλυψη εξειδικευμένων και μεγάλων κινδύνων. Η λειτουργία και η ανάπτυξη των εργασιών τους βασίζεται, σε επιχειρηματικές μονάδες ασφαλιστικής διαμεσολάβησης  από περίπου 340 διεθνώς διαπιστευμένους Lloyd’s Brokers και ένα δίκτυο από περίπου 4,000 Εξουσιοδοτημένους Μεσίτες Ασφαλίσεων (Lloyd’s Coverholders) που προωθούν ασφαλιστικές υπηρεσίες Lloyd’s στις διάφορες χώρες του κόσμου. 

Η αγορά των Lloyd’s πέρα από τους επιχειρηματικούς τομείς της Ναυτιλίας και της Αεροπλοΐας όπου είναι γνωστή στη χώρα μας, δυστυχώς δεν αξιοποιείται όπως θα άξιζε σε εξειδικευμένους ασφαλιστικούς κλάδους που η εγχώρια αγορά έχει ανάγκη.

Ανταποκριτής Lloyd’s (Coverholder at Lloyd’s)

Είναι ο Μεσίτης (Broker) Ασφαλίσεων ο οποίος έχει το δικαίωμα ανάληψης κινδύνων, έκδοσης συμβολαίων και διαχείρισης ζημιών για λογαριασμό των Lloyd’s, σύμφωνα με ειδική Σύμβαση Εξουσιοδότησης (Binding Authority Agreement) που, με τη σύσταση κάποιου Lloyd’s Broker, έχει συνάψει με κάποιο Συνδικάτο των Lloyd’s.

Ένας "Ανταποκριτής των Lloyd’s", πέρα από τον έλεγχο νομιμότητας από την Εποπτική Αρχή της χώρας του, υφίσταται αυστηρούς περιοδικούς ελέγχους αξιοπιστίας, τεχνικής και οργανωτικής επάρκειας τόσο από τα Lloyd’s όσο και από ανεξάρτητο Ελεγκτικό Φορέα για λογαριασμό τους. Για ένα τέτοιο επαγγελματία Μεσίτη Ασφαλίσεων, οι έλεγχοι αυτοί εκφράζουν ίσως το πλέον αξιόπιστο Πιστοποιητικό Φερεγγυότητας με διεθνή αναγνωρισιμότητα.

"ΚΟΥΤΙΝΑΣ Α.Ε."- Μεσίτης Ασφαλίσεων, Ανταποκριτής Lloyd’s 

Η εταιρεία ΚΟΥΤΙΝΑΣ ΑΕ συνεργάζεται, από το 1998, με την ασφαλιστική αγορά του Λονδίνου και από το 2008, λειτουργεί ως Εξουσιοδοτημένος Ανταποκριτής Lloyd’s στον κλάδο Ασφάλισης Επαγγελματικής Αστικής Ευθύνης (όλα τα επαγγέλματα εκτός από Γιατρούς και Νοσοκομεία). Πρόκειται για εταιρεία ασφαλιστικής διαμεσολάβησης συνυφασμένη με ποιότητα, αξιοπιστία και κύρος στον εγχώριο ασφαλιστικό κλάδο, με εξειδικευμένη εμπειρία και τεχνογνωσία ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Εστιάζει τη δραστηριότητά της στις ασφαλίσεις επιχειρηματικών κινδύνων, τεχνικών έργων και  αστικής ευθύνης. Δίνει έμφαση στον κλάδο Ασφάλισης Επαγγελματικής Ευθύνης όπου διαθέτει και διαχειρίζεται ένα αξιόλογο χαρτοφυλάκιο ασφαλιστηρίων Επαγγελματικής Ευθύνης Αρχιτεκτόνων –  Μηχανικών, Ορκωτών Ελεγκτών, Λογιστών - Φοροτεχνικών, Δικηγόρων, Σύμβουλων  Πληροφορικής και διαφόρων Φορέων Παροχής Υπηρεσιών.

Με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και το τρέχον πολιτικό - οικονομικό περιβάλλον της χώρας που φαίνεται να ευνοεί την μελλοντική ανάπτυξη της ασφαλιστικής αγοράς, η ΚΟΥΤΙΝΑΣ ΑΕ ενδιαφέρεται για συνέργειες με πιστοποιημένους Μεσίτες αλλά και Πράκτορες Ασφαλίσεων με στόχο την προώθηση ασφαλιστικών προϊόντων Lloyd’s, όπου αντικειμενικά μπορεί να παρέχει ουσιαστική ενημέρωση, τεχνική υποστήριξη και σημαντικό οικονομικό κίνητρο (προμήθεια). 

Φιλοδοξία της ΚΟΥΤΙΝΑΣ ΑΕ είναι να συμβάλλει θετικά στην αναβάθμιση της εγχώριας ασφαλιστικής αγοράς και να συνεχίσει να λειτουργεί ως “μπουτίκ” στον επαγγελματικό χώρο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης προσφέροντας ασφαλιστικές υπηρεσίες με “πρόσθετη αξία”.