ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΣΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

Ο Ασφαλιστής ή ο Δικηγόρος έχει το πρώτο λόγο στον Πελάτη;
 

Αφορμή για το παρόν άρθρο είναι δημοσίευμα της ηλεκτρονικής Πύλης Ενημέρωσης NextDeal, απευθυνόμενο κυρίως στην ασφαλιστική αγορά, με τίτλο: «Εσύ γνωρίζεις τι είναι Αστική Ευθύνη;»

Θα μπορούσε να λεχθεί πως μάλλον υπάρχει σύγχυση σε αρκετές Ασφαλιστικές Εταιρείες και στην πλειονότητα των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών σχετικά με τις ιδιαιτερότητες της Ασφάλισης Επαγγελματικής Ευθύνης και της Γενικής Αστικής Ευθύνης έναντι Τρίτων. Άποψη που επιβεβαιώνεται από το γεγονός πως κυκλοφορούν Ασφαλιστήρια Επαγγελματικής Ευθύνης με όρους Γενικής Αστικής Ευθύνης!



Στο πλαίσιο του προαναφερθέντος δημοσιεύματος, έγκριτος επαγγελματίας της αγοράς διατύπωσε άποψη για υποκρισία και παράλογα της αγοράς πάνω στο θέμα  της Ασφάλισης Αστικής Ευθύνης. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην ανεπιτυχή προσπάθειά του να εξασφαλίσει κάλυψη  αστικής ευθύνης για λογαριασμό κάποιου ειδικού Πελάτη του. Ανάφερε επίσης το γεγονός πως o συγκεκριμένος Πελάτης του “είχε πάρει προσφορά από μία ασφαλιστική εταιρεία, ζήτησε όρους τους έδωσε στο δικηγόρο του και εκείνος του απάντησε ότι τον κοροϊδεύουν”!

Και όμως, γίνονται παρόμοιες παρατυπίες όπου παρακάμπτεται ο ρόλος του Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή, που, στο πλαίσιο μιας ασφαλιστικής πράξης, θεσμικά  είναι ο αρμόδιος – υπεύθυνος να κατοχυρώσει τα συμφέροντα του εκάστοτε Ασφαλισμένου.

Θα πρέπει να γίνει σαφές πως όταν μιλάμε για Ασφάλιση, το βασικό ρόλο και την αντίστοιχη αντικειμενική ευθύνη έναντι του Πελάτη την έχει ο Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής. Ο τελευταίος, οφείλει όμως να γνωρίζει με επάρκεια ή τουλάχιστον να είναι σε θέση να βρίσκει και να αξιοποιεί την απαραίτητη τεχνική υποστήριξη, τις ιδιαιτερότητες της Ασφάλισης Αστικής Ευθύνης στις διάφορες μορφές της που απαντάται στην πράξη:
- Γενική Αστική Ευθύνη έναντι Τρίτων (γνωστή και ως “Public Liability”)
- Επαγγελματική Αστική Ευθύνη έναντι Πελατών ή και Τρίτων
- Εργοδοτική Αστική Ευθύνη έναντι Εργαζομένων
- Αστικής Ευθύνης Προϊόντος έναντι Καταναλωτών / Τρίτων
- Περιβαλλοντική Αστική Ευθύνη έναντι Φυσικού Περιβάλλοντος
- Ευθύνη Εταιρική Διοίκηση έναντι Μετόχων, Δημόσιων Φορέων, Εργαζομένων  κλπ (γνωστή ως “Directors & Officers Liability”).

Οι Επαγγελματίες – Εταιρείες Παροχής Υπηρεσιών δεν ενδιαφέρονται από μόνοι τους για της για την Ασφάλιση της Επαγγελματικής Ευθύνης τους. Παραβλέπουν το γεγονός πως συναλλάσσονται σε όλο και ποιο ενημερωμένους - απαιτητικούς Πελάτες οι οποίοι όταν δυσαρεστούνται ή ζημιώνονται από τις υπηρεσίες που τους παρέχονται, μπορούν κάλλιστα να εγείρουν αξιώσεις για αποζημίωση. Εξάλλου, το σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο τους παρέχει μια τέτοια ευχέρεια. Επιπλέον, η οικονομική κρίση ωθεί την κοινωνία σε νέα συναλλακτικά ήθη όταν προκύπτει κάποιο σοβαρό πρόβλημα που ανάγεται σε Αστική Ευθύνη κάποιου ο οποίος με λάθος ή παράλειψή του ζημιώνει.

Οι δικηγόροι, που μερικές φορές εμπλέκονται σε ασφαλιστικές συμβάσεις, θα πρέπει να γνωρίζουν πως ένα ασφαλιστήριο είναι κατά βάση “σύμβαση προσχώρησης”  όπου την ευθύνη για αρτιότητα και αξιοπιστία της την φέρει ο νόμιμα διαπιστευμένος Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής. Εξάλλου, αυτός είναι ο λόγος που ο νομοθέτης (Έλληνας και Ευρωπαίος) τον υποχρεώνει να διαθέτει μόνιμα σε ισχύ Ασφάλιση Επαγγελματικής Ευθύνης για οικονομική ζημιά από λάθη ή /και παραλείψεις του.  Ίσως θα πρέπει κάποτε και οι δικηγόροι να μεριμνήσουν σοβαρά για την κάλυψη της δικής τους επαγγελματικής ευθύνης για τις νομικές υπηρεσίες που προσφέρουν ακόμη και σε ασφαλιστικά θέματα.

Οι καιροί αλλάζουν και στο πλαίσιο της κοινωνικο-οικονομικής, τα θέματα ευθύνης όλο και ποιο πολύ θα αποτελούν θέματα της Ημερήσιας Διάταξης!