ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ (V)

Αναγκαία η Ασφάλιση Επαγγελματικής Ευθύνης

 

Η Πολιτεία, σύμφωνα με τις τελευταίες ενδείξεις, δεν σκοπεύει να διατηρήσει το ιδιότυπο περιβάλλον «ασυλίας» το οποίο επικρατεί εδώ και αρκετά χρόνια εις βάρος των Ελλήνων Καταναλωτών, με αποτέλεσμα, πέρα όλων των άλλων, την στρέβλωση της ίδιας της αγοράς. Διαφαίνεται η προοπτική να προσαρμοσθεί το θεσμικό πλαίσιο στα ευρωπαϊκά δεδομένα, με δηλωμένη τη διάθεση της Πολιτείας να εφαρμόζονται οι σχετικές διατάξεις του νόμου.

Η απελευθέρωση των επαγγελμάτων σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2006/123/ΕΚ ισχύει ενιαία σε όλες τις χώρες της ΕΕ, άρα και στην Ελλάδα. Η τρέχουσα οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα και οι συνακόλουθες πιέσεις από το περιβόητο Μνημόνιο, δεν αφήνουν περιθώρια  περαιτέρω υπεκφυγών ή καθυστερήσεων σε κάποιες αναγκαίες εξελίξεις.

Οι διεθνείς συνεργάτες των Ελλήνων επαγγελματιών, λόγω των έντονων συζητήσεων γύρω από την αξιοπιστία της Χώρας απαιτούν περισσότερες εγγυήσεις για τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι διάφοροι Έλληνες Μηχανικοί, Δικηγόροι, Ελεγκτές Λογιστές, Εκτιμητές, Σύμβουλοι Πληροφορικής, που όλο και πιο συχνά είναι υποχρεωμένοι να καλύπτονται με αξιόπιστη ασφάλιση ώστε να μπορούν να συνεργάζονται με διεθνείς οργανισμούς ή να δραστηριοποιούνται και στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική, η αξιόπιστη Ασφάλιση Επαγγελματικής Ευθύνης, αποτελεί σημαντικό εργαλείο υπέρ των καταναλωτών αλλά και αναντικατάστατο παράγοντα προστασίας των ίδιων των παρεχόντων υπηρεσίες κάθε είδους. Σε συνθήκες οικονομικής κρίσης η ασφάλιση αυτή είναι ακόμη περισσότερο απαραίτητη εξαιτίας της κοινωνικής πίεσης για αυστηρή τήρηση των κανόνων του «επιχειρείν» και της αναδυόμενης τάσης για αναζήτηση ευθυνών κατά δικαίων και αδίκων.
Επιπλέον, αποτελεί στοιχείο ποιοτικής αναβάθμισης της αγοράς αλλά και σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για του επαγγελματίες σε μία όλο και περισσότερο απαιτητική αγορά όπου η αξιοπιστία, η υπευθυνότητα και η αποδοτικότητα του χρήματος αναδεικνύονται ως βασικό κριτήριο επιλογής.

Μερικά, από τα πλέον ευαίσθητα και σοβαρά στα μηνύματα των καιρών. Πολλοί είναι αυτοί που κρούουν από καιρό τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνουν ότι «οι καιροί αλλάζουν». Αρκετοί είναι αυτοί που συνειδητοποίησαν ήδη την αναγκαιότητα της ουσιαστικής ασφάλισης και των αξιόπιστων ασφαλιστικών υπηρεσιών, ως μέσο προστασίας τους από κινδύνους αλλά και ως μέσο προώθησης της ανταγωνιστικότητάς τους. Νομίζουμε όμως ότι οι συνθήκες της κρίσης επιβάλλουν, αυτό που παλαιότερα αποτελούσε εξαίρεση καινοτόμων επαγγελματιών / επιχειρήσεων, σήμερα να γίνει κανόνας του νέου «επιχειρείν».

Κρίνεται σκόπιμο να επισημανθεί πως στη σημερινή εποχή της οικονομικής κρίσης που το χρήμα είναι ακριβό πρέπει απαραίτητα να δίνουμε την πραγματική αξία στις υπηρεσίες που προσφέρονται. Ειδικά μάλιστα όταν αυτές συνοδεύονται από ασφαλιστική “εγγύηση” που δεν είναι άλλο από την Ασφάλιση Επαγγελματικής Ευθύνης για λάθη και παραλείψεις στα πλαίσια άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας!