ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ (ΙII)

Και όμως, είναι στοιχείο εκσυγχρονισμού


Σε πρόσφατο δημοσίευμα της “πύλης” (portal) ηλεκτρονικής ενημέρωσης LAWNET, με τίτλο "το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου", ο κ. Δημήτρης Βερβεσός, δικηγόρος, Μέλος ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, αναφερόταν στο “υπαρξιακό” αδιέξοδο μπροστά στο οποίο βρίσκεται το δικηγορικό σώμα.

Τα αδιέξοδα είναι ευρύτερα και δεν αφορούν μόνο το δικηγορικό κλάδο και τους Συμβολαιογράφους. Αφορούν μια σειρά άλλων επαγγελμάτων (Αρχιτέκτονες, Μηχανικοί, Λογιστές, Εκτιμητές, Μεσίτες, Μεταφορείς κλπ) αλλά και την ίδια την κοινωνία, αποδέκτη των υπηρεσιών που της προσφέρονται. Το βαρύ κλίμα της οικονομικής κρίσης και τα τεκταινόμενα γύρω από  το θέμα της «απελευθέρωσης των επαγγελμάτων», μάλλον δεν δίνουν ξεκάθαρη εικόνα στο ευρύ κοινό.

Δίνεται η εντύπωση πως ακόμη και οι άμεσα σχετιζόμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι επιστημονικοί σύλλογοί τους και τα διάφορα επαγγελματικά σωματεία, δεν φαίνεται να έχουν συνειδητοποιήσει, επί της ουσίας, τη νέα πραγματικότητα. Η συντριπτική πλειοψηφία φαίνεται να αγνοεί ή να υποβαθμίζει τη σημασία της εξέλιξης αυτής επιμένοντας σε παρωχημένες πρακτικές με βραχυπρόθεσμα συντεχνιακά οφέλη.

Είναι ανάγκη η όλη κατάσταση να αντιμετωπιστεί με νηφαλιότητα και ψυχραιμία.

Θα πρέπει κάποτε να πάψουμε να «κλείνουμε τα μάτια» σε καθιερωμένες πρακτικές άσκησης επαγγέλματος, θεωρώντας εαυτούς ως τους πλέον έξυπνους και επιμένοντας στο δικό μας δρόμο με τα προφανή πλέον αδιέξοδά του.

Η απελευθέρωση των επαγγελμάτων αποτελεί γόνιμη πρακτική που ισχύει στις χώρες της Ευρώπης.  Δεν είναι μειονεκτικό το να αντιγράφουμε εκείνους στους οποίους κάποτε δώσαμε τα φώτα του πολιτισμού!

 Ας μην αγνοούμε και ας μην παραβλέπουμε τα μηνύματα των ευρύτερων πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών εξελίξεων.

Χρειάζεται αλλαγή και μεταρρύθμιση προσωπική, επαγγελματική, επιχειρηματική για την ανάκτηση των χαμένων προσδοκιών. Η τρέχουσα οικονομική κρίση θέτει επί τάπητος όλα τα ζητήματα, απαιτώντας ανατροπές και αλλαγές σε όλα τα επίπεδα. Θα πρέπει να εφαρμόσουμε νέους κανόνες επαγγελματικής δράσης,  να  ανακαλύψουμε ένα νέο τρόπο ζωής …