Ιανουάριος 2012

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ (ΙII)

Και όμως, είναι στοιχείο εκσυγχρονισμού


Σε πρόσφατο δημοσίευμα της “πύλης” (portal) ηλεκτρονικής ενημέρωσης LAWNET, με τίτλο "το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου", ο κ. Δημήτρης Βερβεσός, δικηγόρος, Μέλος ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, αναφερόταν στο “υπαρξιακό” αδιέξοδο μπροστά στο οποίο βρίσκεται το δικηγορικό σώμα.

Τα αδιέξοδα είναι ευρύτερα και δεν αφορούν μόνο το δικηγορικό κλάδο και τους Συμβολαιογράφους. Αφορούν μια σειρά άλλων επαγγελμάτων (Αρχιτέκτονες, Μηχανικοί, Λογιστές, Εκτιμητές, Μεσίτες, Μεταφορείς κλπ) αλλά και την ίδια την κοινωνία, αποδέκτη των υπηρεσιών που της προσφέρονται. Το βαρύ κλίμα της οικονομικής κρίσης και τα τεκταινόμενα γύρω από  το θέμα της «απελευθέρωσης των επαγγελμάτων», μάλλον δεν δίνουν ξεκάθαρη εικόνα στο ευρύ κοινό.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ (IV)

Νέες συνθήκες ανταγωνισμού & Επαγγελματική Ευθύνη


Η Πολιτεία, υπό την πίεση των εξελίξεων (Ευρωπαϊκή Οδηγία για την Απελευθέρωση Επαγγελμάτων, “Μνημόνιο” μεταξύ Ελληνικής Κυβέρνησης και ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ και νέες δεσμεύσεις – υποχρεώσεις για εκταμιεύσεις δανείων προκειμένου να αποφευχθεί η πτώχευση της χώρας), είναι προφανές πως δεν μπορεί να διατηρήσει το ιδιότυπο “περιβάλλον” που ισχύει και επικρατεί εδώ και αρκετά χρόνια (ελάχιστες υποχρεωτικές αμοιβές, «χαοτικό» πλαίσιο σε θέματα ευθύνης, αθέμιτος ανταγωνισμός, πελατειακές σχέσεις κλπ). Ένα σύστημα το οποίο αντικειμενικά λειτουργεί σε βάρος του κοινωνικού συνόλου και ενίοτε σε βάρος των ίδιων των επαγγελματιών. Το αποτέλεσμα, πέραν όλων των άλλων, είναι η στρέβλωση της ίδιας της αγοράς με αρνητικές συνέπειες στην αξιοπιστία και την ανταγωνιστικότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ (V)

Αναγκαία η Ασφάλιση Επαγγελματικής Ευθύνης

 

Η Πολιτεία, σύμφωνα με τις τελευταίες ενδείξεις, δεν σκοπεύει να διατηρήσει το ιδιότυπο περιβάλλον «ασυλίας» το οποίο επικρατεί εδώ και αρκετά χρόνια εις βάρος των Ελλήνων Καταναλωτών, με αποτέλεσμα, πέρα όλων των άλλων, την στρέβλωση της ίδιας της αγοράς. Διαφαίνεται η προοπτική να προσαρμοσθεί το θεσμικό πλαίσιο στα ευρωπαϊκά δεδομένα, με δηλωμένη τη διάθεση της Πολιτείας να εφαρμόζονται οι σχετικές διατάξεις του νόμου.

Η απελευθέρωση των επαγγελμάτων σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2006/123/ΕΚ ισχύει ενιαία σε όλες τις χώρες της ΕΕ, άρα και στην Ελλάδα. Η τρέχουσα οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα και οι συνακόλουθες πιέσεις από το περιβόητο Μνημόνιο, δεν αφήνουν περιθώρια  περαιτέρω υπεκφυγών ή καθυστερήσεων σε κάποιες αναγκαίες εξελίξεις.