ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΑΛΛΑΓΗΣ;

Η αιρετή τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να δείξει το δρόμο;
 

Το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν υπήρξε μεγάλη κινητικότητα στο παρόν Ιστολόγιο (Blog), που ως γνωστόν, έχει σαν στόχο τον προβληματισμό γύρω από τα θέματα Ευθύνης και τη σωστή προώθηση του θεσμού της Ιδιωτικής Ασφάλισης ως διεθνώς καταξιωμένο μηχανισμό διευθέτησης νομικών διαφορών και οικονομικών αποζημιώσεων. Ο λόγος της σχετικής “αποχής” ήταν οι πρόσφατες εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης, όπου ερχόμενος  σε επικοινωνία με παλιούς και νέους φίλους στη γενέτειρα (Λάρισα) και στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, θέλησα να συμβάλλω στον προεκλογικό αγώνα του φίλου μου Νίκου Τσιλιμίγκα που ήταν υποψήφιος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας. Ομολογώ πως ουδέποτε “έτρεξα” για κάποιο κόμμα ή για κάποιο πολιτικό. Ήταν η πρώτη φορά που θέλησα να συμβάλλω ενεργά σε μια γόνιμη προσπάθεια πολιτικού χαρακτήρα. Η όλη εμπειρία ήταν θετική και το σχετικό μήνυμα επιθυμώ να εκφράσω στο παρόν σημείωμα.


Νίκος Τσιλιμίγκας. Καθηγητής, καταξιωμένος επιστήμονας διεθνούς εμβέλειας. Μετά από λαμπρή καριέρα στο εξωτερικό, τα τελευταία χρόνια, διευθυντής στο καρδιοχειρουργικό κέντρο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Κάνοντας μια προσωπική επαγγελματική υπέρβαση και διακατεχόμενος από το πάθος της ανιδιοτελούς προσφοράς στον άνθρωπο (εγχειρίζει καρδιές χωρίς τη γνωστή "ειδική" αμοιβή), θέλησε να εκλεγεί Περιφερειάρχης στον τόπο του.
Κεντρικός άξονας στην όλη προσπάθεια, ο Άνθρωπος στη σύγχρονη μάχη του για την επιβίωση. Για την εξεύρεση εργασίας, για την διασφάλιση της παραγωγής του, για την διατήρηση της επιχείρησής του. Στην καθημερινή του μάχη για μια ζωή με αξιοπρέπεια. Είπε, χαρακτηριστικά ο καρδιοχειρουργός κ. Τσιλιμίγκας σε κάποια δήλωσή του: “Κάθε μέρα υποκλίνομαι στην αξία της ανθρώπινης ζωής. Κάθε μέρα δοκιμάζω τεράστια συγκίνηση, βλέποντας συνανθρώπους να ξανακερδίζουν τη ζωή! Αυτό είναι το όραμά μου: Να ξανακερδίσουμε τη μάχη της καθημερινότητας. Να ζωντανέψει ξανά ο τόπος μας, να παράγει η γη μας, να δουλεύουν οι νέοι μας, να δημιουργούν οι επιστήμονες, να ζουν ευτυχισμένοι και με αξιοπρέπεια οι οικογένειές μας, οι γονείς μας και τα παιδιά μας”.

Ο συγκεκριμένος φίλος αποτέλεσε ένα νέο είδος πολιτικού που τιμά τον τόπο και τη χώρα. Όραμά του, για την αιρετή περιφερειακή αυτοδιοίκηση η δημιουργία ενός σύγχρονου μοντέλου οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής περιφερειακής ανάπτυξης, που θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για όλη τη χώρα. Γιατί, κατά το πιο πιθανό / ρεαλιστικό σενάριο, η όποια μελλοντική ανάπτυξη στη χώρα, θα προέλθει από υγιείς δυνάμεις της Περιφέρειας και όχι από τη δυσκίνητη βαθιά διαβρωμένη κεντρική εξουσία …
Ερχόμενος από το "πολιτικό πουθενά", με προεκλογικό αγώνα ενός μηνός και με ελάχιστες έως μηδαμινές δαπάνες, λανσάροντας ένα νέο ύφος και είδος πολιτικού πολιτισμού, έφερε εκλογικό αποτέλεσμα που πολύ θα το ζήλευαν οι επαγγελματίες πολιτικοί. Εκτόπισε υποψήφιο του κόμματος εξουσίας στον 1ο γύρο και στον 2ο συγκέντρωσε ποσοστό 45,5% έναντι του νυν Περιφερειάρχη, ο οποίος υποστηριζόταν από το παρόν κόμμα εξουσίας και ο οποίος δαπάνησε πολύ χρήμα για την επανεκλογή του.
Δεν πήρε την απαιτούμενη πλειοψηφία ώστε να εκλεγεί και με τον τρόπο του να επιχειρήσει κάποια θετική ανατροπή στο χώρο της αιρετής τοπικής αυτοδιοίκησης. Κατάφερε όμως να περάσει ένα πρώτο θετικό μήνυμα στην κοινωνία της Θεσσαλίας, μολονότι αυτή δεν του έδωσε την ευκαιρία να θέσει σε εφαρμογή κάτι καινούργιο, πιο σύγχρονο και προδευτικό στο χώρο της αιρετής τοπικής αυτοδιοίκησης.

Από την όλη διαδικασία διαφάνηκε τελικά πως το κατεστημένο έχει μεγάλη αδρανειακή μάζα που φρενάρει καινοτόμες ιδέες και προσπάθειες για κάτι το διαφορετικό. Είναι λογικό να αντιστέκεται στις πρωτοβουλίες κάποιων φωτισμένων ανθρώπων, που με ήθος και διάφανη ανιδιοτέλεια “ονειρεύονται” ανατροπές. Ωστόσο, διαφάνηκε επίσης πως υπάρχει κάποια βάσιμη ελπίδα σε ότι αφορά την εμπέδωση της ιδέας για την πολυπόθητη αλλαγή, που μοιραία κάποια στιγμή θα επέλθει. Και, στη συνακόλουθη δυναμική, έχουμε όλοι μας υποχρέωση να δηλώσουμε “παρόν” συμβάλλοντας  ενεργά στην όποια θετική προσπάθεια …