Ιούνιος 2023

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΆ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Αναζητώντας διεξόδους για ανάπτυξη!

Δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική εφημερίδα ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ, 06/06/2023.

Αφορμή για το παρόν άρθρο ήταν η πετυχημένη πρωτοβουλία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και των επαγγελματικών σωματείων της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης να οργανώσει συνάντηση με εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων και Ασφαλιστικών Εταιρειών.
Η συγκεκριμένη εκδήλωση είχε σαν στόχο να αναδείξει το κύρος της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης και να προκαλέσει γόνιμο διάλογο για την ανάπτυξη της ασφαλιστικής αγοράς στη χώρα μας. Ωστόσο, από το “διάλογο” που προέκυψε δεν διαφάνηκε κάποια ουσιαστική αντιπαράθεση απόψεων που να καταλήγει σε κοινά αποδεκτά συμπεράσματα και προτάσεις.

ΔΟΜΙΚΑ ΈΡΓΑ & ΕΥΘΥΝΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

Αναγκαίος ο εξορθολογισμός!

Δημοσιεύθηκε στην εξειδικευμένη Πύλη Ενημέρωσης B2Green.gr 15/06/2023.

Αφορμή για το παρόν άρθρο, υπήρξε η πρόσφατη έντονη αντίδραση του προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γιώργου Στασινού σε συνέχεια δημοσιεύματος με δήλωση του προέδρου της Ένωσης Συμβολαιογράφων Ελλάδος κ. Γιώργου Ρούσκα, σχετικά με την εγκυρότητα βεβαιώσεων μηχανικών για μη ύπαρξη αυθαιρεσίας ή τη δήλωση αυθαιρεσιών σε ακίνητα που μεταβιβάστηκαν την προηγούμενη δεκαετία. Η σχετική δήλωση του προέδρου των Συμβολαιογράφων χαρακτηριστικά ανέφερε “17.000 ψευδείς βεβαιώσεις μηχανικών περί μη ύπαρξης αυθαιρεσιών ανέδειξε έως τώρα η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου”!
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΤΕΕ δήλωσε: “Οι μηχανικοί έχουν αναλάβει να κάνουν με την εργασία τους όσα η Πολιτεία αδυνατεί να πράξει με ίδια μέσα: να ελέγχουν και να διασφαλίζουν τη νομιμότητα και την ασφάλεια των κτιρίων – και να καταχωρούν στα ηλεκτρονικά συστήματα, που το κράτος καθιέρωσε, τα πορίσματά τους. Αυτό, κατά κύριο λόγο, διασφαλίζει τόσο η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου όσο και η δήλωση αυθαιρέτων και η βεβαίωση μηχανικού. Ας μην κάνουν κάποιοι λοιπόν ότι δεν καταλαβαίνουν. Ή ας παραδεχτούν τελικά, ως επαγγελματίες με  κύρος, ότι είναι κοντόφθαλμοι, βλέπουν το δέντρο και όχι το δάσος: αυτό που προέχει είναι η ασφάλεια, η ζωή και η περιουσία των πολιτών – και όχι η ευκολία ή το κόστος της μίας συναλλαγής που θα τους τύχει...”.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Δε χρειάζεται να "εφεύρουμε τον τροχό"!

Δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική εφημερίδα nextdeal.gr, 28/06/2023.

Αφορμή για το παρόν σημείωμα υπήρξε πρόσφατο δημοσίευμα με τίτλο “ Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ΣΑΕΚ και ΕΑΕΕ για ενίσχυση της Ασφαλιστικής Βιομηχανίας σε Κύπρο και Ελλάδα”. Σημαντική κίνηση του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΑΕΚ) κσι της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) η οποία αν εμπεδωθεί στην πράξη θα συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της εγχώριας ασφαλιστικής αγοράς.

Αρκετές φορές σε άρθρα μου για την ανάπτυξη του κλάδου Ασφάλισης Αστικής Ευθύνης, χρειάζεται να προσεγγίσουμε την μακρόχρονη εμπειρία των διαφόρων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε μερικά άρθρα μάλιστα έχω αναφέρει χαρακτηριστικά τη φράση "να αντιγράψουμε τους Κύπριους αδερφούς!"