Οκτώβριος 2021

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ

Συνέργειες με ανοιχτούς ορίζοντες

Οι κοινωνικο-οικονομικές εξελίξεις, τα διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΕ και οι ιδιωτικές επενδύσεις (εγχώριες και ξένες) στην “επόμενη μέρα”, εκτιμάται πως θα προκαλέσουν ένα σημαντικό αναπτυξιακό αντίκτυπο και στην ασφαλιστική αγορά. Από την πλευρά της η ασφαλιστική αγορά (ασφαλιστικές εταιρείες και ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές), παρά το γεγονός πως είναι υποχρεωμένη  να λειτουργεί σε όλο και πιο αυστηρό κανονιστικό πλαίσιο, εμφανίζει ανθεκτικότητα και βάσιμες προοπτικές ανάπτυξης. Βέβαια, με την προϋπόθεση του απαραίτητου εκσυγχρονισμού, όπου ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η καινοτομία, η επένδυση σε τεχνολογικές λύσεις, η ουσιαστική εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού και η αποτελεσματική διοίκηση, είναι το μεγάλο ζητούμενο.
Στο νέο διαμορφούμενο επιχειρηματικό περιβάλλον, η τάση για συνέργειες, εξαγορές ή συγχωνεύσεις είναι εύλογη, Δημιουργεί δε δυναμική για μεγαλύτερα εταιρικά σχήματα με οικονομίες κλίμακος και με μεγαλύτερη διαπραγματευτική ικανότητα στη διεξοδική αντιμετώπιση του ανταγωνισμού και στην επίτευξη καλύτερων οικονομικών αποτελεσμάτων. Βέβαια, το όποιο εγχείρημα για συνέργεια δεν είναι εύκολο σε μια ασφαλιστική αγορά που έχει εθιστεί σε δικές της επιχειρησιακές πρακτικές.
Ωστόσο, αξίζει να επισημανθεί πως για τις αναγκαίες συνέργειες, συγχωνεύσεις ή εξαγορές, απαιτούνται σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης, υπεύθυνη αποτύπωση λογαριασμών και οικονομικών καταστάσεων υποκείμενων σε αντικειμενικό έλεγχο (due diligence) και, ίσως το κυριότερο, ευκρίνεια προθέσεων και στόχων για τη μελλοντική πορεία.

ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ & ΕΥΘΥΝΗ

Σε μια κοινωνία που αλλάζει

Δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική εφημερίδα nextdeal.gr, 19/10/2021.

Οι έννοιες Υπευθυνότητα και Ευθύνη ήταν πάντα συνυφασμένες με την προσωπική ζωή και την επαγγελματική μου δραστηριότητα. Το Ιστολόγιο (Blog) που διατηρώ με τίτλο www.professional-liability.gr, είναι ένας διαδικτυακός τόπος ενημέρωσης και προβληματισμού πάνω σε θέματα Αστικής Ευθύνης και κυρίως Επαγγελματικής Ευθύνης. Σχετικά με το όλο θέμα, σημειώνονται τα παρακάτω.

Η έννοια της Ευθύνης

Πρόκειται για τις δεσμεύσεις που σχετίζονται με την υπόσταση κάποιου ή με την ιδιότητά του στην κοινωνία. Η Ευθύνη δεν είναι μόνο συλλογική αλλά είναι και προσωπική υπόθεση του καθενός, στο περιβάλλον που κινείται ως άτομο μέλος μιας ευρύτερης κοινωνίας ή στο οποίο δραστηριοποιείται ως επαγγελματίας ή ως επιχειρηματίας.
Βιώνοντας την καθημερινότητα, συχνά επηρεασμένη από παρακμιακές τάσεις πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής φύσεως, διαπιστώνει κανείς παθογένεια γύρω από το θέμα της Ευθύνης. Χαρακτηριστική είναι κάποια αναφορά σε Έκθεση του πρώην Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρου Ρακιντζή προς τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Βουλής, όπου σημειώνεται χαρακτηριστικά:

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Απόψεις που η αγορά καλό είναι να γνωρίζει

Δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική εφημερίδα nextdeal.gr, 02/11/2021.

Το θέμα της υποχρεωτικής Ασφάλισης Ακινήτων έναντι Φυσικών Καταστροφών (κυρίως έναντι κινδύνου σεισμού), αναφέρεται πολύ συχνά στα τελευταία χρόνια από διάφορα στελέχη του Ασφαλιστικού Κλάδου. Τα σχόλια είναι γύρω από το χρήσιμο ρόλο της Ιδιωτικής Ασφάλισης και, συνήθως καταλήγουν στην ανάγκη ευρύτερης ενημέρωσης και στην επίκληση “η Πολιτεία να πάρει τις δέουσες πρωτοβουλίες”. Ωστόσο, η Πολιτεία έχει άλλες προτεραιότητες και το θέμα παραμένει σε αδράνεια, γεγονός που σημαίνει πως η λύση δεν είναι εύκολη ή και πως χρειάζεται κάποια διαφορετική προσέγγισή του.

Στο μεταξύ, ο κλάδος των Ακινήτων εξελίσσεται. Προκύπτουν νέοι κανόνες δόμησης, νομιμοποιούνται αυθαίρετες κατασκευές, το Κτηματολόγιο προχωράει και το θεσμικό πλαίσιο αγοραπωλησίας και μεταβίβασης ακινήτων εκσυγχρονίζεται. Εξελίξεις που ενδιαφέρουν τον ασφαλιστικό κλάδο και τις οποίες μάλλον δεν γνωρίζει ή δεν τις λαμβάνει υπόψη στα διάφορα σενάρια επιχειρηματικής ανάπτυξής του.