Απρίλιος 2021

ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

Μόνο για γερούς "παίκτες"!

Δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική εφημερίδα nextdeal.gr, 13/04/2021.

Στο παρόν άρθρο γίνεται αναφορά στην Ασφάλιση που θα πρέπει να διαθέτει κάθε σύγχρονος Επαγγελματίας στο πλαίσιο της παροχής υπηρεσιών προς Πελάτες - Καταναλωτές (Φυσικά Πρόσωπα ή Επιχειρήσεις). Δηλαδή, να μπορεί μέσω του κατάλληλου ασφαλιστηρίου να αποζημιώνει τυχόν ζημιογόνες συνέπειες από εξ αμελείας λάθη ή παραλείψεις του. Γίνεται αναφορά σε ασφάλιση, που ενώ αποτελεί κοινή πρακτική στις χώρες της ΕΕ αλλά και διεθνώς σε όλες τις προηγμένες χώρες, στην Ελλάδα είναι πρακτικά άγνωστη, ακόμη και στους περισσότερους Ασφαλιστές. Παρά το γεγονός δε πως σε κάποιες ορισμένες κατηγορίες εφαρμόζεται αναγκαστικά, συνεχίζει να αποτελεί ένα "εξωτικό" ασφαλιστικό προϊόν.

Οι διεθνείς εξελίξεις

Για περισσότερο από μια δεκαετία, η αγορά της ασφάλισης επαγγελματικής ευθύνης στη διεθνή ασφαλιστική αγορά ήταν αρκετά εύκολη (soft). Αυτό σημαίνει πως η ευχέρεια / δυνατότητα ανάληψης κινδύνων (capacity) για την κάλυψη επαγγελματικής ευθύνης, υπερέβαινε τη ζήτηση.

ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

Δύσκολος κλάδος αλλά υπάρχουν λύσεις

Δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική εφημερίδα nextdeal.gr, 14/04/2021.

Σε προηγούμενο άρθρο μου με τίτλο "Ασφάλιση Επαγγελματικής Ευθύνης-Μόνο για σοβαρούς παίχτες"  έγινε αναφορά στις σύγχρονες εξελίξεις αναφορικά με τον εξειδικευμένο κλάδο. Συγκεκριμένα, έγινε αναφορά στο γεγονός πως, τα τελευταία χρόνια, εξ αιτίας των βεβαρυμμένων οικονομικών αποτελεσμάτων από τη διαχείριση πολύπλοκων αξιώσεων αποζημίωσης για θέματα επαγγελματικής ευθύνης, ο κλάδος αυτός βρίσκεται σε φάση "ανασύνταξης". Κατά συνέπεια, στην παρούσα φάση αποτελεί επιχειρηματικό αντικείμενο περιορισμένου αριθμού "παικτών" της διεθνούς ασφαλιστικής αγοράς.

Στο ίδιο άρθρο επισημάνθηκε η σχετική επίπτωση και στην ελληνική ασφαλιστική αγορά, η οποία πέρα τις υπαρξιακές αδυναμίες της λόγω διαχρονικών προβλημάτων, έχει να αντιμετωπίσει και νέες διαρθρωτικές απαιτήσεις στο πλαίσιο των ευρύτερων εξελίξεων.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΑΦΕΡΕΓΓΥΟΤΗΤΑΣ

Θεσμική υποχρέωση η Ασφάλιση Επαγγελματικής Ευθύνης

Δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική εφημερίδα της ασφαλιστικής αγοράς nextdeal.gr, 24/04/2021 καθώς και στην ηλεκτρονική πύλη ενημέρωσης δικηγόρων - νομικών www.lawnet.gr στις 29/4/2021.

Στο πλαίσιο των σύγχρονων εξελίξεων και των τάσεων εκσυγχρονισμού της ελληνικής αγοράς, με Νόμο είχε θεσπισθεί ο ρόλος των Διαχειριστών Αφερεγγυότητας (πιστοποιημένοι επαγγελματίες Δικηγόροι ή Ελεγκτές Λογιστές), οι οποίοι θα καλούνται να προσφέρουν εξειδικευμένες υπηρεσίες για την αξιόπιστη και ορθολογική διευθέτηση χρηματοοικονομικών θεμάτων δανείων και οικονομικών οφειλών. Σε συνέχεια του νόμου, πρόσφατα, δημοσιεύθηκε η Υπουργική Απόφαση 171/2021 (ΦΕΚ1533/15.4.2021) με την οποία καθορίστηκαν οι φορείς, οι όροι και οι προϋποθέσεις ασφάλισης επαγγελματικής ευθύνης των Διαχειριστών Αφερεγγυότητας.
Δηλαδή, πέρα από την πιστοποίηση εμπειρικών γνώσεων και δεξιοτήτων τους, οι Διαχειριστές Αφερεγγυότητας υποχρεούνται να διαθέτουν σε ισχύ συγκεκριμένη Ασφάλιση Επαγγελματικής Ευθύνης, που να αποζημιώνει οικονομικές συνέπειες από τυχόν λάθη ή παραλείψεις τους. Είναι προφανές πως μια τέτοια ασφάλιση θα πρέπει να είναι αξιόπιστη και, ανάλογα με τον εκάστοτε φάκελο διαχείρισης, να ανταποκρίνεται σε κάποια ελάχιστα όρια κάλυψης. Αυτό ακριβώς διευθετεί με τον καλύτερο τρόπο το προαναφερθέν νομοθέτημα (Υπουργική Απόφαση).