Φεβρουάριος 2021

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ & ΑΣΦΑΛΙΣΗ

Πρέπει να γνωρίζουμε..

Δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική εφημερίδα nextdeal.gr, 05/02/2021.

Αφορμή για το παρόν άρθρο υπήρξε το πρόσφατο άρθρο του κ. Δημήτρη Τσεκούρα, Διευθύνοντα Συμβούλου της ARAG με τίτλο "Μια φορά κι ένα καιρό... όταν τα καταναλωτικά δικαιώματα ήταν ανέκδοτο" (δείτε εδώ), όπου με απλό και σαφή τρόπο διαφαίνεται η μεγάλη άγνοια της αγοράς στα θέματα Ασφάλειας & Ποιότητας Προϊόντος, Εγγύησης Προϊόντος και Αστικής Ευθύνης Προϊόντος που σχετίζονται με την Προστασία Καταναλωτή. Παράλληλα, στο ίδιο άρθρο, διαφαίνεται όχι μόνο η άγνοια των Καταναλωτών αλλά και η αδυναμία της εγχώριας Ασφαλιστικής Αγοράς στο να προσφέρει σύγχρονες λύσεις με κατάλληλα ασφαλιστικά προϊόντα όπως: Ασφάλιση Αστικής Ευθύνης Προϊόντος, Εγγύησης & Ανάκλησης Ελαττωματικού / Μολυσμένου Προϊόντος, Επαγγελματικής Ευθύνης Φορέων Ελέγχου / Μετρήσεων / Συστημάτων Ποιότητας. Ακόμη δε και Ασφάλιση Επαγγελματικής Ευθύνης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών ή/ και Νομικών Συμβούλων που καλούνται να ενημερώνουν σωστά τις Επιχειρήσεις για το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και για τους κινδύνους που σχετίζονται με τη δραστηριότητα παραγωγής & εμπορίας καταναλωτικών προϊόντων. Επειδή τα παραπάνω έχουν διαχρονική αξία, κρίνω σκόπιμο να εκθέσω αντικειμενικές απόψεις που είχαν και παλαιότερα επισημανθεί με σχετικά άρθρα μου. Γιατί, καλό είναι και πρέπει να γνωρίζουμε!

ΑΣΦΑΛΙΣΤΗΡΙΑ ΑΣΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

Αναγκαία η ποιότητά τους για την ανάπτυξη του Κλάδου

Δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική εφημερίδα nextdeal.gr, 15/02/2021.

Είναι αξιέπαινη η πρωτοβουλία της Επιτροπής Γενικής Αστικής και Επαγγελματικής Ευθύνης της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) να εντάξει στις δράσεις της τη δημιουργία «Ερμηνευτικού Λεξικού Ασφάλισης Αστικής Ευθύνης» με στόχο την αποσαφήνιση βασικών εννοιών που απαντώνται σε ασφαλιστήρια συμβόλαια του κλάδου και την προαγωγή του επιστημονικού διαλόγου για καλύτερη ενημέρωση Ασφαλιστικών Εταιριών, Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών και Ασφαλισμένων. Προς την ίδια κατεύθυνση είναι και το παρόν άρθρο, αφορμή για το οποίο υπήρξε το πρόσφατο δημοσίευμα του NextDeal με τίτλο "Τι είναι η εκτεταμένη περίοδος αναγγελίας/δήλωσης απαιτήσεων και πότε εφαρμόζεται;" (δείτε εδώ). Πρόκειται για εξειδικευμένο ασφαλιστικό θέμα πάνω στο οποίο είχε γίνει σχετική αναφορά και παλαιότερα. Ίσως η νέα αυτή πρωτοβουλία να εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια της ΕΑΕΕ για την ανάπτυξη του Κλάδου Ασφάλισης Αστικής Ευθύνης ο οποίος έχει σοβαρή υστέρηση στη χώρα μας έναντι των άλλων χωρών της ΕΕ.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ & ΑΣΦΑΛΙΣΗ

Μια υπεύθυνη αντικειμενική προσέγγιση

Δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική εφημερίδα nextdeal.gr, 26/02/2021.

Πριν μερικά χρόνια, με αφορμή κάποια αιτήματα δικηγόρων με επιρροές από ευρωπαϊκή κουλτούρα και πελατεία εξωτερικού, μελέτησα το όλο θέμα και θέλησα να προωθήσω μεταξύ άλλων και την ασφάλιση επαγγελματικής ευθύνης δικηγόρων με ασφαλιστήριο Lloyd's. Τότε, δεν επέμενα στην ιδέα αυτή, γιατί γρήγορα συνάντησα αδιαφορία και αρνητικά επιχειρήματα όπως “εδώ είναι Ελλάδα”, “οι Δικηγόροι δεν έχουν Αστική Ευθύνη” κλπ. Συνεχίζω να μην επιμένω ιδιαίτερα στο να πείσω δικηγόρους να ασφαλιστούν για την επαγγελματική ευθύνη τους. Ωστόσο, δεν μπορώ όμως να μην επιμένω σε κάποιες αντικειμενικές αλήθειες, που συνάδουν με το σύγχρονο ευρωπαϊκό πνεύμα και με τη διεθνή πρακτική εμπειρία γύρω από το θέμα.
 

Αφορμή για τη συγκεκριμένο Σημείωμα και κάποια παρόμοια σχετικά με το θέμα, υπήρξε το πρόσφατο δημοσίευμα της ηλεκτρονικής εφημερίδας NextDeal με θέμα "Οι δικηγόροι σε αντιπαράθεση με το Σύνδεσμο Δικηγορικών Εταιρειών για την υποχρεωτική ασφάλιση αστικής ευθύνης!" (βλ. εδώ). Είναι λυπηρό να διαπιστώνει κανείς πόσο σθεναρά αντιτίθεται το δικηγορικό κατεστημένο σε κάθε προσπάθεια εκσυγχρονισμού της δικηγορίας στη χώρα μας. Όταν η επιστημονική ηγεσία του δικηγορικού επαγγέλματος αντιτίθεται σε πρωτοβουλίες του ίδιου του Συνδέσμου Δικηγορικών Εταιρειών για την υιοθέτηση πρακτικών που ισχύουν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Είναι επίσης λυπηρό όταν διαπιστώνει κανείς, διαχρονικά να αγνοείται ο Νόμος 3844/2010 που ενσωμάτωσε στο εγχώριο δίκαιο την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2006/123/EC για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, όπου ρητά προτρέπει στην Ασφάλιση Επαγγελματικής Ευθύνης, φυσικά και των δικηγόρων!