Οκτώβριος 2020

ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Αγώνας για το αυτονόητο!

Δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική εφημερίδα nextdeal.gr, 05/10/2020.

Η Ελληνική κοινωνία, εδώ και αρκετά χρόνια, έχει οδηγηθεί σε έναν λαϊκισμό ο οποίος δημιούργησε μια αδρανειακή μάζα που αντιστέκεται ακόμη και στις αυτονόητες σύγχρονες εξελίξεις. Προβάλλοντας κάποιες ελληνικές "ιδιαιτερότητες" και παραβλέποντας την ευρωπαϊκή πρακτική, κατάφερε να δημιουργήσει ένα ιδιαίτερο τρόπο διαχείρισης κοινωνικών και οικονομικών θεμάτων παράλληλα με μια ιδιόμορφη κουλτούρα "ασυλίας" στα θέματα υποχρεώσεων και ευθυνών.
Τα παραπάνω, τα ανάφερα μόλις πριν μερικές μέρες σε ειδικό άρθρο μου με τίτλο "Παραγωγή Δημοσίων Έργων - Μια σύγχρονη τεχνοκρατική προσέγγιση", απευθυνόμενος στις αρμόδιες υπηρεσίες της Πολιτείας και στους φορείς του κλάδου των δημοσίων τεχνικών έργων, όπου διάφορα διαχρονικά προβλήματα επιβάλλουν τον  εκσυγχρονισμό του συστήματος παραγωγής τους. Στο συγκεκριμένο άρθρο αναφερόμουν στην ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας και καθιέρωσης νέας αντίληψης σχετικά με το δημόσιο συμφέρον και την ιδιωτική πρωτοβουλία. Προς τούτο, εστιάζοντας στον κλάδο των τεχνικών έργων, επεσήμανα, πως ο θεσμός της Ιδιωτικής Ασφάλισης μπορεί να συμβάλει εποικοδομητικά..

ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ποιος θα τα ασφαλίσει;

Δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική εφημερίδα nextdeal.gr, 15/10/2020.

Η Κατασκευή τεχνικών έργων αποτελεί σημαντικό κλάδο της οικονομίας και έχει ανάγκη την Ασφάλιση. Ωστόσο, η Ασφάλιση τεχνικών έργων, ουδέποτε μέχρι τώρα, προσεγγίστηκε με σύγχρονο ορθολογικό τρόπο, παραμένοντας πάντα οριακό αντικείμενο για την ασφαλιστική αγορά. Πριν από 30 περίπου χρόνια, τα έργα που υποχρεωτικά ασφαλίζονταν ήταν αυτά της ΔΕΗ και καλύπτονταν μονοπωλιακά από τις τότε ασφαλιστικές εταιρείες του δημοσίου (ΕΘΝΙΚΗ, ΦΟΙΝΙΞ κλπ). Ήταν στα μέσα της δεκαετίας του 1990 όταν με αφορμή τα χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΕ (τότε ΕΟΚ) για έργα υποδομών στην Ελλάδα, απαιτήθηκαν προδιαγραφές για την Ασφάλιση Δημοσίων Έργων και ζητήθηκε τότε από τον γράφοντα ένα πλαίσιο ασφάλισης τεχνικών έργων που να είναι σύμφωνο με την ισχύουσα ευρωπαϊκή πρακτική. Τελικά, από το ευρύτερο πλαίσιο ασφαλιστικών καλύψεων που είχα προτείνει, μόνο η Ασφάλιση "Κατά Παντός Κινδύνου" Εργολάβου, ήταν αυτή που ευδοκίμησε και δημιούργησε κάποια κίνηση στο κλάδο των τεχνικών ασφαλίσεων.

ΝΕΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΛΟΓΩ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

Χρήσιμο “εργαλείο” η Ασφάλιση Επαγγελματικής Ευθύνης

Δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική εφημερίδα nextdeal.gr, 29/10/2020.

Είναι γνωστό πως η πανδημία του κορωνοϊού (Covid-19) έχει αλλάξει δραματικά τις συνθήκες εργασίας στα περισσότερα επαγγέλματα και σε όλες τις χώρες του κόσμου. Το διαπιστώνουμε όλοι μας καθημερινά, με την εξ αποστάσεως εργασία από το σπίτι (τηλε-εργασία) να αναπτύσσεται και να εφαρμόζεται όλο και πιο συστηματικά. Όπου και όποτε είναι δυνατόν η εργασία γίνεται εξ αποστάσεως. Άλλωστε αυτή είναι και η οδηγία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας προκειμένου να μειωθούν τα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό, ο οποίος αναμένεται να αφήσει έντονο το αποτύπωμά του.

Αποτέλεσμα της νέας αυτής τάσης, ανά τον κόσμο, είναι η δημιουργία νέων τάσεων στο σύγχρονο επιχειρείν ή η ενθάρρυνση και θεσμοθέτηση από τις Κυβερνήσεις νέων πρακτικών στις εργασιακές σχέσεις. Στη βάση αυτή, οι Επιχειρήσεις αναζητούν νέους τρόπους αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού εκχωρώντας όλο και πιο συστηματικά εργασία/ υπηρεσίες σε ανεξάρτητους Υπεργολάβους (Subcontractors/ Subconsultants). Αντίστοιχα, τα Στελέχη Επιχειρήσεων ή οι ανεξάρτητοι Σύμβουλοι (Freelancers) αλλάζουν επαγγελματικές πρακτικές και συνήθειες, αναλαμβάνοντας περισσότερο "ρίσκο" σε μια ευρύτερη αγορά αυξημένης αβεβαιότητας.